Nieuws

 

Zondagmiddag 15 januari vieren we ook in onze winkel het landelijke Schwob-leesclubfestival van de wereldliteratuur!


Tien van de mooiste herontdekte klassiekers uit diverse windstreken worden besproken tijdens leesclubs in boekhandels en uitgeverijen, voor het eerst ook in Amsterdam. Deze worden geleid door schrijvers en critici. Aansluitend komen alle deelnemers bij elkaar op het Schwobfest in het mooie Volkshotel op de Wibautstraat 150 voor een feestelijke borrel en een literaire quiz...

Het bleekblauwe handschrift van een vrouw van Franz Werfel staat bij ons in het zonnetje!

Het bleekblauwe handschrift van een vrouw | Franz Werfel | 9789460014581 | 19,95

Franz Werfel (Praag 1890 - Los Angeles 1945) was een gevierd expressionistisch dichter, maar kwam pas in de laatste twee decennia van zijn te korte leven helemaal tot bloei, mede dankzij zijn echtgenote, kunstenaarsweduwe Alma Mahler.

Het menselijke verhaal speelt zich af in de woelige jaren dertig van de vorige eeuw. Een donkere tijd, waarin Leonidas, een hoog Oostenrijks staatsambtenaar, goede katholiek en gewaardeerde burger van het mondaine Wenen, via een brief in een bleekblauw handschrift wordt geconfronteerd met een affaire die hij als jonge en pasgehuwde man had met een Joodse vrouw. Zij doet nu een wanhopig beroep op zijn hulp. Hij worstelt met zijn geweten en met zijn gemakzucht en zet beslissende stappen - of juist niet.

Aanstaande zondagmiddag 15 januari van 14.00 tot 16.00 uur houden we een Schwob-leesclub begeleid door niemand minder dan ambassadrice Jannah Loontjens. Zij is schrijfster van o.a. Roaring Nineties of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd, de roman Misschien wel niet, en essaybundel Mijn leven is mooier dan literatuur. Samen wordt het boek besproken onder het genot van koffie en thee.

Jannah over Het bleekblauwe handschrift van een vrouw:
'Zeer psychologisch, wisselend van stemming, maar via het persoonlijke juist een scherp historisch tijdsdocument - schrijnend en veelzeggend over de politieke situatie. Indrukwekkend hoe Leonidas als een immorele schoft wordt neergezet, maar dat Werfel tegelijkertijd ook zijn uiterste best doet de lezer met hem te laten meeleven.'

Het bleekblauwe handschrift van een vrouw van Franz Werfel staat bij ons in het zonnetje!

Ook de kaartjes voor de andere leesclubs in Amsterdam en alle geselecteerde Schwob-titels zijn in de winkel te koop. Het kaartje is het toegangsbewijs voor de leesclub én het Schwobfest.De vergeten klassiekers die centraal staan bij de andere leesclubs zijn:


Meer informatie

Voor alle Schwob-informatie ga naar de Schwob-website; kijk op Schwob-actie 2017 of vraag het ons in de winkel! De tickets zijn ook online te koop, voor 6 ipv 5 euro in de winkel.